top of page

ULTRALJUDSDIAGNOSTIK

Varför ultraljudsdiagnostik?

Muskuloskeletal (Msk) ultraljudsscanning är en radiologisk undersökningsmetod för att i första hand undersöka kroppens mjukdelar, såsom t.ex. muskler, senor, ligament, slemsäckar, kärl och nerver. Dessutom kan vi se ben, broskytor och svullnader i leder. Ultraljudsundersökning görs från axlar till fingertopp, från höft till tåspets. Vi kan se skadans omfattning och ge dig en professionell bedömning. Du får direkt besked av oss och vi kan därmed ge dig ett mer pricksäkert förslag på optimal rehab. Är skadan allvarlig får du med dig ett utlåtande från ultraljudsundersökningen till nästa instans.

Vi på Alta Vita Fysioterapi har valt att skaffa bäst tänkbara ultraljudsutrustning Sonosite X-Porte. Resultatet är beroende av kunskapen hos utföraren och kvalitéten på den tekniska utrustningen. Stefan Forsman och Ricardo Lindblom som utför denna undersökning här på Alta Vita Fysioterapi har examen i muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik. Båda har mångårig erfarenhet av både ultraljudsdiagnostik och ultraljudsvägledda injektioner.

muskuloskeletal-ultraljudsmaskin-sonosite-x-porte.jpg
muskuloskeletal-ultraljudsdiagnostik-axel-1.jpg

Fördelar med ultraljud:

  • Man kan undersöka samtidigt som man rör på det påverkade området. Något man inte kan vid magnetkameraundersökning.

  • Man kan lätt jämföra den påverkade sidan med den icke påverkade sidan och på det sättet få en mer objektiv jämförelse.

  • Patienten får direkt feedback på eventuella fynd från undersökningen. Dessa kan ses på skärmen direkt eller efter undersökningen.

  • Det påverkar inte pacemaker, implantat eller andra metalliska fragment i kroppen.

  • Det finns idag inga kända biverkningar av denna typ av undersökning.

  • Ingen risk för klaustrofobi.

Nackdelar:

  • Strukturer inne i själva leden kan vara svåra att se.

  • Det är svårt att diagnosticera rygg-, och nackrelaterade besvär.

Vad är ultraljud?

Förenklat fungerar ultraljudet som ett ekolod. De ljudvågor som kommer tillbaks från den undersökta vävnaden omvandlas till elektrisk energi som visas på en bildskärm. Beroende på hur kompakt en vävnad är så ser man dessa i olika grå toner och en bild uppstår. I skadad vävnad kan vi bl.a se svullnader, rupturer och förtjockningar

Med doppler kan man se blodflöden i olika strukturer. Vid en skada in en muskel eller sena ses ofta en ökad mängd kärl i och omkring skadan. Dessa fynd kan stärka vår diagnos ytterligare.

Till oss kan du komma för en undersökning privat eller eventuellt via ditt försäkringsbolag om du har en privat sjukvårdsförsäkring.

ultraljudsscanning-kna.jpg

Ultraljudsdiagnostik 1450 kr

bottom of page