top of page

BENHINNEINFLAMMATION

Vad är benhinneinflammation?

Den medicinska termen för benhinneinflammation är periostit och på engelska kallas det för shin splint. Allt skelett täcks av en benhinna och som är smärtkänslig. Man lutar nu åt att detta besvär är en stressreaktion/överbelastning av benhinnan på skenbenet (tibia) och inte en inflammation som namnet antyder.

Den här diagnosen ger smärta framför allt i skenbenets framsida/insida. Detta uppkommer vanligen i samband med rask promenad eller löpning, då man har ökat längd, intensitet, bytt underlag eller om du börjar/återupptar löpträning eller promenader. Det är lättare att få detta besvär om man har höga eller låga fotvalv. Även stelhet i vadmuskulaturen kan vara en bakomliggande orsak till detta besvär.

anatomi-benhinneinflammation.jpg
lopare-med-benhinneinflammation.jpg

Symptom vid benhinneinflammation

 

Smärta framsida underben vid löpning och gång. I början kommer smärtan ofta efter löppasset eller promenaden. Förvärras besvären brukar det smärta även under aktiviteten. Benen kan upplevas som stela då man ska komma igång och gå efter en stunds sittande. Man är även trycköm på framsida, insida skenben. Det finns en misstanke om att benhinneinflammation kan vara ett förstadium till stressfraktur. Det finns med andra ord god anledning till att inte ignorera smärtan.

Behandling av benhinneinflammation

 

Först rekommenderar vi att patienten avstår från löpning och raska promenader och istället tränar sådant som inte belastar underbenen med stötar, t ex styrketräning, cykling eller simning. Våra sjukgymnaster undersöker fotställning och rörlighet i fot- och knäleder. Anatomiska skoinlägg kan vi ta fram för att stötta en eventuell felställning i fot eller fotled. Vi benhinneinflammation lägger vi upp en stegrad rehabiliteringsträning med fokus på stabiliserings- och rörlighetsträning för fot och underben. Ett alternativ är att vi gör en medicinsk löpanalys för att vid behov kunna optimera löpsteget. På Alta Vita Fysioterapi har vi också möjlighet att behandla med stötvågsbehandling, som är ett bra alternativ för att minska smärtan och skynda på läkningen i området.

rontgen-benhinneinflammation.jpg

Prognos

 

Prognosen är god. På 2-3 månader blir de flesta bra, under förutsättning att man inte råkar trigga besvären med för tidig återgång till löpning eller promenader. Är besvären grava och långvariga så kan en operation behövas genomföras.

Differentialdiagnoser

 

Andra orsaker till smärta i underbenet kan vara kompartment syndrom, stressfraktur i skenbenet eller nervpåverkan som triggar besvär i detta område.

Sjukgymnastik hos Alta Vita Fysioterapi

bottom of page