NACKSPÄRR (STEL I NACKEN)
Vad är nackspärr (stel i nacken)?
En ren nackspärr (stel i nacken) beror på ett muskulärt kramptillstånd i nacken och det är motsvarigheten till det som kallas för ryggskott i ländryggen. Den medicinska benämningen på det här är tortikollis. Människans huvud väger 4-5 kg och nackens muskulatur har till uppgift att tillsammans med skelettet se till så att huvudet hålls uppe så att vi kan se och ta in information om läget runt omkring oss. Arbetet som nackmuskulaturen utför är mycket sinnrikt och koordinationskrävande. Ibland blir det haveri i systemet och krampen uppstår. Det här vanligt förekommande och drabbar de flesta någon gång i livet. Det här kan uppstå om man gör en aktivitet som nacken inte är van vid, exempelvis snabba rörelser, hopprörelser eller målar om tak där man tittar uppåt mycket mer än vanligt. Råkar man ligga i en udda position med nacken så kan det uppstå under tiden man sover och man vaknar med nackspärr. Ibland uppstår det här utan att man kan identifiera vad som är orsaken. Finns det förslitningar i nackens leder eller diskar, så kan det vara en bakomliggande orsak till att muskulaturen hamnar i ett kramptillstånd och skapar återkommande nackspärrar.
Symptom vid nackspärr
Nackspärr börjar ofta med snabbt tilltagande smärta och stelhet i nacken som provoceras då man rör på huvudet. Oftast har man mer besvär lokalt på ena sidan av nacken. Det kan även göra ont vid lägesändringar i liggande. Ibland kan smärtan dra ned mot skuldran eller axeln men det är vanligast att det håller sig till nacken och övergången till bröstryggen. Är besvären intensiva så kan det vara svårt att hålla huvudet i neutralt läge utan smärta, vilket leder till ökade spänningar och än mer smärta.
Behandling vid nackspärr
I de flesta fall släpper en nackspärr på ett par dagar utan behandling. Om den inte släpper, så kan manuell behandling oftast korta och lindra smärtperioden. När vi träffar dessa patienter så pratar vi igenom händelseförloppet, undersöker och försäkrar oss om att det just rör sig om en tortikollis/nackspärr. Vi genomför sedan manuell behandling med syfte att minska på krampen, förbättra rörligheten och återställa funktionen i nacken. Stötvågsbehandling är också ett effektivt behandlingsalternativ för att lätta på krampande muskulatur. Ergonomi avseende hållning och arbetsställning informerar vi om vid behov. Cirkulations- och rörlighetsbefrämjande övningar instrueras.
Alla kan råka ut för nackspärr. Det är först när det är ett återkommande problem, som det kan vara aktuellt med mer ingående träningsrehabilitering för att förbättra koordinationen i nack-, skulder område. Vi kan även remittera patienten till en ortoped för att se om det finns artros eller ett udda placerat diskbråck i nacken.
Prognos vid tortikollis
Prognosen är i de allra flesta fall mycket god. Lättare nackspärr löser vi på ett par behandlingar. Har det suttit i under en längre period, så kan vi få behandla nacken ytterligare några gånger innan det släpper. De gånger vi inte har framgång med behandlingen, så beror det gott som alltid på att det finns en annan diagnos som ligger till grund för besvären, såsom till exempel diskbråck eller artros. I det akuta skedet kan allt se ut som en nackspärr, men när symptomen under behandlingsperioden inte följer det vanliga mönstret, kan misstanken om annan diagnos väckas och vi får byta behandlingsstrategi eller remittera patienten vidare.