top of page

Impingement (inklämning i axel)

Varför får man impingement?

 

Muskulär obalans: Det kan bero på obalans i en muskeluppsättning som kallas rotatorkuffen. Den har till uppgift att se till att överarmen håller sig centrerad i axelleden. Om koordinationen och styrkan mellan dessa fyra muskler inte är optimal, så kan det ske en inklämning under ett ben från skulderbladet som kallas acromion. Detta kan uppkomma vid repetitivt arbete med armen framför kroppen, exempelvis vid mycket målning eller vid kassaarbete i butik. Det kan även uppkomma vid olika sporter som exempelvis tennis, simning och styrketräning.

Trauma mot axeln: Man kan också i exempelvis ett fall där man tar emot sig med armen, råka trycka till de här senorna mot acromion, varvid en skada och förtjockning uppstår i en eller ett par av rotatorkuffens senor. Även slemsäcken i området, subacromiella bursan kan svullna. Det blir då trångt under acromion då man lyfter armen och smärta uppkommer.

Tennisspelare-med-impingement.jpg
Simmare-under-vattnet-med-impingement.jpg

Trångt anatomiskt: Vi kan dels genetiskt ha mindre fördelaktigt utformad axel som gör att det lättare blir trångt mellan rotatkuffens senor och acromion. Man kan också med åren få benpålagringar på acromions under sida och/eller ac-ledens undersida som gör att det uppstår inklämning i området, med smärta som följd. Subacromiella bursan kan svullna långvarigt (kronisk bursit) och bidra till smärta och stelhet i axeln.

Överrörlighet i axelleden (laxitet): Överrörlig i kapseln i axelleden och kringliggande ligament kan man vara genetiskt eller så kan man ha blivit det genom den sport man utför. Simmare, tennisspelare och gymnaster är exempel på idrottare som drabbas. Instabiliteten i axeln gör att rotatorkuffens senor lättare kommer i kläm under acromion.   

Symptom vid impingement

 

Smärta utsida, framsida axel/överarm i aktivitet med armen och ofta då man lyfter armen ut åt sidan eller framåt. Det kan göra ont att ligga på den påverkade axeln. Svaghet och stelhet i axeln är andra symptom. Om inte skadan är akut, så är det inte så vanligt med molande värk i vila.

Behandling av impingement

 

Ofta sker en kombination av manuell behandling och träningsrehabilitering för att återställa funktionen i axelleden. I vissa fall kan stötvågsbehandling vara ett bra alternativ. De flesta fallen löser vi med behandling och träning. Om detta inte hjälper finns möjlighet att undersöka axeln med ultraljudsdiagnostik för att se om man kan få mer information om vad som orsakar besvären. Om vi anser det lämpligt, kan vi sätta en ultraljudsvägledd kortisoninjektion. Nästa steg om förbättring uteblir är att remittera vidare till läkare för ställningstagande om eventuell operation.

Rehabtraning-vid-impingement2.jpg

Fysioterapi hos Alta Vita Sjukgymnastik

bottom of page