PLANTAR FASCIIT
Vad är plantar fasciit?
Plantarfascian är ett bindvävsband som sitter under foten. Bandet fäster vid hälbenet (calcaneus) och går fram mot tårna och tar upp mycket av krafterna vid belastning. Vid ökad belastning gäller det att plantarfascian är tillräckligt stark för att den inte ska få överbelastningsskador. Dessa skador sker oftast vid infästningen i hälbenet och man drabbas av plantar fasciit. Vid hopp från hög höjd kan man få skador längre fram i plantarfascian.
Vad är hälssporre?
På hälbenet (calcaneus) vid fästet för plantarfascian och muskulatur kan det bildas en kalkpålagring och det kallas för hälsporre. Oftast är detta är ett resultat av långvarig och tung belastning. Man kan ha hälsporre utan att ha några problem och för det mesta är den ej orsaken till själva besvären och måste därför ej åtgärdas.
Varför får man plantar fasciit och hälsporre?
Vid gång och löpning belastas foten och plantarfascian. Har man t ex ökat distansen/tempot vid promenader eller löpning, lagt till hopp i träningen och inte låter foten vänja sig, finns risk för att det successivt uppstår små skador i plantarfascian. Men även arbeten med mycket stående/gående på hårda underlag, kan ge dessa problem. Har du ont i hälen, då kan du ha drabbats av plantar fasciit eller så kallad hälsporre. Tar man inte besvären på allvar, är risken att problemen förvärras och blir kroniska. Vi sjukgymnaster på Alta Vita Fysioterapi har stor erfarenhet av att arbeta med plantar fasciit.
Symptom vid plantar fasciit
-
Morgonstelhet och markant smärta på undersida häl då man ställer sig upp på morgonen eller vid uppresning efter en längre stunds sittande, som avtar efter en stund.
-
Mer eller mindre smärta vid belastning såsom stående, gående och löpning.
-
Ökade smärtor efter belastning och man kan då även ha vilovärk.
Diagnostisering av plantar fasciit
Diagnos ställs efter anamnes och undersökning. Ultraljudsdiagnostik kan genomföras för att säkerställa diagnos och ge svar på omfattning av skada.
Andra möjliga diagnoser är:
-
Skadad hälkudde. För att kunna ställa denna diagnos måste en ultraljudsundersökning genomförs.
-
Entrapment(förträngning) av nerver på insidan av foten
Behandling av plantar fasciit
Väntar man inte för länge innan man söker hjälp, så är prognosen för tillfrisknande god. Vi fysioterapeuter behandlar alla patienter individuellt beroende på undersökningsfynd. Vanliga åtgärder är tejpning eller utprovning av anatomiska skoinlägg och hemträningsprogram med excentrisk träning för att öka belastningstoleransen i plantarfascian. Radiell stötvågsbehandling som har en ypperlig effekt på plantar fasciiter, har vi alltid med i behandlingen. Är du löpare kan en medicinsk löpanalys genomföras för att se hur du belastar foten när du springer.
Plantar fasciit kan även skrivas med andra stavningar såsom plantarfasciit, plantar fascit, plantarfascit.