top of page

HÖFTARTROS (ARTROS I HÖFTEN)

Vad är höftartros (artros i höften)?

 

Höftartros (artros i höften)  är en mycket vanlig ledsjukdom som vanligtvis drabbar lederna knä, höft, finger och ryggrad. Brosket i en led ser till att det glider fint och ger stadga till leden. Vid artros rubbas balansen mellan kroppens underhållsuppbyggnad av brosket och det slitage som brosket utsätts för när vi rör oss till vardags. Slitaget börjar gå fortare än uppbyggnaden och brosket börjar tunnas ut, blir ojämnt och glidet försämras.

Vanligast är att den som drabbas är över 45 år. Fördelningen kvinna, man är lika. I de flesta fallen är det oklart varför man får artros. Man har sett en koppling mellan ensidigt belastande arbeten. Ärftlighet tror man kan spela in. En tidigare skada i det drabbade området kan leda till ökad risk för artros längre fram. 

Den medicinska termen för höftledsartros är coxartros. I vardagstal kan vi kalla det för en förslitning i höften.

En del i diagnosen kan vara att röntga leden, där man kan se tjockleken på brosket och grad av förslitning. Detta är dock inte nödvändigt om patientens berättelse och vår undersökning klart pekar mot artros.

3d-bild-pa-hoftartros.jpg
kvinna-med-smartande-hoftledsartros.jpg

Symptom vid höftledsartros

 

Det vanligaste är att det börjar med igångsättningssmärta och stelhet, tex på morgonen då man kliver upp och vid uppresning efter en stunds sittande. I förlängningen tillkommer ofta ökad stelhet i höften och vilovärk. Smärtan ofta lokaliserad till framsida höft, ljumske och kan dra ned mot knät. Att lyfta eller dra knät mot magen, böja sig framåt för att knyta skorna kan exempelvis trigga smärtan.

Symptomen kommer ofta i skov, där besvären intensifieras antingen utan för patienten klar orsak, eller så har höften belastats mer än vad den tål, med ökad smärta som följd.

Behandling vid coxartros

 

En vanlig ordination från läkaren är en antiinflammatorisk kur för att försöka få ned smärtan och eventuell svullnad i leden.

Våra fysioterapeuter försöker tillsammans med patienten identifiera vad i vardagen som triggar besvär. Vad som bör undvikas och vad som rekommenderas att göra. Vi tittar på hur patienten går och uppmärksammar eventuell hälta. En krycka på motsatt sida man har ont på avlastar höften och minskar för sannolikt hältan. Sjukgymnasten noterar rörligheten i höften och i vilka lägen smärtan kommer.

Av stor vikt är att försöka motverka fortsatt ökad stelhet och nedsatt funktion i höften med rehabträning. Vi tar fram övningar för rörlighet och för att förbättra koordinationen i höft, knä, fot. Provar ut övningar för att stärka upp muskulatur runt höften som inte ökar besvären.

kvinna-som-far-behandling-for-hoftledsartros.jpg
bild-pa-protes-opererad-hoft.jpg

Behandlingsmässigt kan sträckbehandling av höften, traktioner ha en lugnande effekt på. Om muskulaturen kring höften är påverkad av att man haft ont och haltat under en längre period, så behandlar vi den.

Att minska eventuell övervikt gör att höften belastas i mindre utsträckning.

Prognos vid höftartros

 

Artros utvecklas i de allra flesta fall långsamt. En övervägande del som drabbas klarar sig bra med träning och antiinflammatorisk medicin vid behov. Cirka 30% av de som drabbas av artros genomgår till slut en operation där höftleden byts ut mot en konstgjord höft, en höftprotes. Det föranleds ofta av graverande besvär till vardags och inte sällan har patienten vilosmärtor nattetid som påverkar sömnen. Normalpatienten kan efter en sådan operation leva ett rörligt liv och bli av med smärtan.

Fysioterapi his Alta Vita Fysioterapi

bottom of page