top of page

STUDENTARMBÅGE (OLEKRANON BURSIT)

Varför får man studentarmbåge?

 

Mellan armbågen och huden finns en tunn, lätt vätskefylld hinna (slemsäck alternativt bursa) som ser till att det finns ett glid mellan huden och skelettet bak på armbågen. Olekranon är det latinska namnet på armbågsspetsen och bursit betyder inflammation i slemsäcken. Om man lutar sig på armbågarna mycket, som exempelvis studenter kan göra, därav namnet studentarmbåge, så kan en irritation av slemsäcken uppkomma och den blir vätskefylld. Känner man på armbågen så känns det och ser ut lite som en vätskefylld påse sitter innanför huden runt armbågsspetsen. Svullnad på armbågen kan även uppkomma om man råkar slå i armbågen

Har man fått skrubbsår, eksem eller psoriasis i armbågsregionen så kan man även få en bakteriell infektion i bursan. I dessa fall är man ofta värmeökad och en hudrodnad kan ses i området.

Behandling av studendarmbåge - Alta Vita

Anatomibild-pa-en-studentarmbåge.jpg
Foto-pa-en-studentarmbåge.jpg

Symptom vid olekranon bursit

 

Ofta gör inte detta särskilt ont. Man kan vara lite öm på armbågen vid tryck. Det kan spänna i området när man böjer på armen. Undantaget är om man har en bakteriellinfektion vilket kan smärta.

Då svullnaden på armbågen kan vara markant och iögonfallande kan det vara största orsaken till att man söker hjälp.

Behandling vid studentarmbåge

 

Under förutsättning att armbågen är svullen, patienten inte har någon uttalad smärta och funktionen i armbågen är bra så har du drabbats av studentarmbåge. Då rekommenderas avlastning av armbågen och inte stödja den mot underlaget. Ett lätt komprimerande armbågsskydd kan vara bra, dels för att hålla tillbaks vätskan och dels för att skydda armbågen från stötar och mekaniskt tryck. Har svullnaden nyligen uppkommit så blir detta oftast startbehandlingen. Har inte svullnaden minskat på ett par veckor, så kan vi med hjälp av ultraljudsdiagnostik guida in en nål i slemsäcken och tömma den på vätska (aspirera). Kompressionsbandage är att rekommendera dagarna efter åtgärd. Kommer svullnaden tillbaka, kan följande tömning av slemsäcken kombineras med en ultraljudsvägledd kortisoninjektion.

Om det finns tecken på bakteriell infektion med rodnad, värmeökning och smärta, skickas patienten till läkare för aspiration och eventuell odling på vätskan. Ibland behandlas detta med antibiotika. I ett fåtal svårläkta fall kan bursan opereras bort. 

Bandagerad-studentarmbage.jpg

Fysioterapi hos Alta Vita Fysioterapi

bottom of page